Főoldal ÁrakLens2scope Spotting scope ( Spektív )
A Lens2scope és meglévő objektívjeink párosításával hozhatunk létre ( Spektívet ) megfigyelő teleszkópot. Egyenyes betekintésű okulárral készül, fekete illetve fehér szinben.
Nikon F, bajonettel rendelkező objektívekhez használható!
A doboz tartalmaz: Lens2scope, állvány adapter, első-hátsó vázsapka, hordtáska.
A képen szereplő objektívek nem tartózékok!!

A jobb oldali első kép egy százforintost ábrázol, ami 1:1 makróval maximális közelpontjában készült. A második képen ugyan ez a makró objektív a Lens2Scop-ra felhelyezve lett elkészítve.
(Az ábra csak viszonyítási alapot nyújt a nagyításról, az elérhető jó képminőséget a megfelelő foto adapterek hiányában nem tudtuk jó minőségben bemutatni!! )


_
 
10mm 1:4 szemkagyló
Fókusz távolság: 10mm
Maximum rekesz: 1:4 ( f/4 )
Felépítés: 5 lencsetag 3 csoportban
Prizma tipusa: Tetőprizma
Látómező: 42°
Maximum pupillatávolság: 2.5mm
Kereső: 20mm, üveg lencsetagokból
Nagyítás: 10X + az objektív fókusztávolsága
Lupe nagyítása 1:1 leképezésű makró optika esetén 25x
Élességállítás: Objektíven tőténik
Dioptria: -5 + 3
Egyenes betekintésű méretei: 18 x 8 x 9cm, 45°- os betekintésű méretei: 18 x 8 x 11cm
Tömeg: 185gr
Felfogatás: Állványgyűrű segítségével
Gyakran feltett kérdések:

1. Hogy lesz a Lens2scope és objektív kombinációból távcső?


A Lens2scope két fő optikai elemből áll. Ezek egyike a csatlakozó fényképezőgép objektívből származó fordított állású kép visszafordítását végző prizma, a másik pedig egy szabadalommal védett speciális tervezésű okulárlencse, melynek feladata az egyenes állású kép nagyítása. A Lens2scope tervezése biztosítja, hogy a két fő elemtől származó lencsehibák minimálisak legyenek  és a kép teljes mértékben megfeleljen a csatlakoztatott objektívének


2. Mi a különbség a hagyományos távcső okulár Lens2scope között?


Először is, a hagyományos távcső okulárt nem fordítóprizmával történő illesztésre tervezték. A prizma nem megfelelő illeszkedése a rendszerbe lencsehibákat (optikai aberrációkat) kelt és rontja a képminőséget. A Lens2scope felépítéséből adódóan viszont a lehető legjobb vizuális minőség biztosítása érdekében a rendszerbe illesztett fordítóprizma mellett a keletkező optikai hibák korrigálása is megtörténik


3. Mekkora a Lens2scope–objektív kombináció hatásos lencseátmérője?


Az ekvivalens lencseátmérő egyenlő a maximális fókusztávolság és az objektív fényerejének (maximális f-érték) hányadosával. Például, egy 200mm f/4 objektív esetén az ekvivalens objektívátmérő 200/4 = 50mm. Lens2scope-hoz csatlakoztatva ez megfelel egy  20X50-es távcső hatásos átmérőjének.

4. Használhatók a 2X vagy 1.4X telekonverterek a Lens2scope-pal együtt?


Igen, a Lens2scope teljes mértékben kompatibilis  mindkét típusú (2X és 1.4X) konverterrel. Az eredő nagyítási arány megegyezik az alkalmazott converterével. Ugyanakkor a fényerő, vagyis a látott kép világossága ugyancsak csökken.


5. A csatlakoztatott objektív fényerejére vonatkozó követelmények.


Mint ahogy a fényképezésben az f/# érték jelöli az objektív fényerejét. ennek analógja használatos a Lens2scope-os vizuális megfigyelésnél is. Elvileg egy adott csatlakozó rendszeren belül bármilyen fényerejű objektív csatlakoztatható a Lens2scope-hoz, azonban az optikai rendszer f/4-es fényerőre van optimalizálva. Amennyiben az objektív F/# értéke kisebb f/4-nél (nagyobb fényerejű objektív), a kép a kelleténél ugyan kevésbé kritálytiszta, ám  a vizuális megfigyeléshez még mindig jó lehet. Másrészt viszont, ha az objektív fényereje gyengébb, mint f/4, az okulár kimeneti átmérője 2.5 mm-nél kisebb lehet, és következésképpen sötétebb képet eredményez.


6.  Miért nem lehet esetenként élességet állítani a Lens2scope-hoz csatlakoztatott zoom objektív legkisebb fókusztávolságánál?

A Lens2scope-ot úgy tervezték, hogy a lehető legtöbb objektív típussal legyen alkalmas az együtt használatra. Olyan esetekben viszont, amikor az esetleg közellátó felhasználó töréshibája meghaladja a -5 dioptiát, a szem korlátozott alkalmazkódóképessége miatt a rövidebb fókusztávolságoknál nem lehet éles képet beállítani. A felhasználó elsősorban a nagylátószögű objektívvel távoli témákra fókuszálva tapasztalja az élességállítási problémát, és ezen belül is elsősorban a nagylátószögű zoom-tartományban. Ez a fajta hiba szemüveg távcső használat közbeni viselésével kiküszöbölhető
.

7. Teljes mértékben kompatibilis a Lens2scope az összes fényképezőgép objektívvel?

Jelenleg a Lens2scope Nikon F, Canon EF, Pentax K, és Sony Alpha típusú bajonettzáras csatlakozóval kapható. Az egyes bajonettzár típusokon belül az összes objektív optikailag kompatibilis a Lens2scope-pal. Néhány kivétel azonban előfordul. Az ún. “csak elektromos élességállítású” objektívek kézi élességállítása nem lehetséges fényképezőgéphez csatlakoztatás nélkül.  Az élességállító mechanika hiányában ezek az objektívek természetesen nem használhatók a Lens2scope-pal. Tudomásunk szerint egyebek mellett ilyen objektív a Canon 85mm/ f1.2, Canon 200mm f/1.8 is, melyekkel Lens2scope-hoz csatlakoztatva nem lehet élességet állítani.

8. Mi a különbség aközött, hogy a fényképezőgép keresőjébe avagy a Lens2scope-ba nézünk?


Két fő különbséget tapasztalunk, melyek a világosság és nagyítás.
A fényerőt illetően, az objektívből érkező fénysugarak nagy mértékben szórzódnak a fényképezőgép keresőbetétjén mielőtt a szemünkbe jutnának. Emiatt a keresőben látott kép mindig sötétebb a Lens2scope közvetítette látványnál.  A nagyításra vonatkozóan pedig a Lens2scope tervezéséből adódóan a teljes kisfilm formátumú fényképezőgép 100 %-os lefedettségű és 1x-es nagyítású keresőjében látotthoz viszonyítva ötszörös nagyítású képet ad. S mivel a legtöbb fényképezőgép keresője a képmező kevesebb, mint 100%-át fedi le, és nagyítási aránya is egynél kisebb, a Lens2scape által közvetített kép a keresőben látott ötszörösénél nagyobb. Ezt a nagyítási különbséget szemlélteti az alábbi ábra:


 


E-mail | Oldal tetejére